Ενεργοποίηση του υπολογιστή μέσω δικτύου (Wake On Lan)

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013 0 σχόλια
                               Ενεργοποίηση του υπολογιστή μέσω δικτύου (Wake On Lan) 





Σε αυτό το άρθρο θα συζητηθεί μια πολύ χρήσιμη τεχνική στα δίκτυα, το WOL (Wake On Lan). Δηλαδή η εκκίνηση ενός Η/Υ μέσω δικτύου. Προσωπικά θέλω να ελέγχω τον υπολογιστή μου με απομακρυσμένη πρόσβαση χρησιμοποιώντας το teamviewer. Αυτό όμως προϋποθέτει ο υπολογιστής να είναι σε λειτουργία συνέχεια, ενώ η απομακρυσμένη πρόσβαση πιθανότατα θα κρατήσει μόνο μερικά λεπτά. Άρα άσκοπη κατανάλωση ενέργειας. Να λοιπόν που μου χρησιμεύει το WOL. Ανοίγω τον υπολογιστή μου απομακρυσμένα μόνο όταν θέλω να τον χρησιμοποιήσω και μόλις τελειώσω τον κλείνω ώστε να μην καταναλώνω άσκοπα ρεύμα.
Για λόγους ευκολίας παρακάτω ο υπολογιστής που αναλαμβάνει να εκκινήσει τον υπολογιστή μέσω δικτύου θα λέγεται client ενώ αυτός που καλείτε να εκκινηθεί θα ονομάζεται host.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί το WOL:
Η motherboard και η κάρτα δικτύου του host να υποστηρίζουν WOL.Σε άλλα μοντέλα το ονομάζουν και POL(Power On Lan). Πάντως σχεδόν όλα τα μοντέλα πλέον υποστηρίζουν αυτή τη λειτουργία.
Ο host υπολογιστής πρέπει να είναι συνδεδεμένος στο router ενσύρματα με καλώδιο Ethernet.
O client θα πρέπει να έχει κατάλληλο πρόγραμμα στον υπολογιστή του. Η εντολή που στέλνει ο client μέσω αυτού του προγράμματος στον host είναι στην ουσία ένα πακέτο δικτύου με προορισμό την κάρτα δικτύου του host,το οποίο ονομάζεται magic packet.
Ο client και ο host να βρίσκονται στο ίδιο τοπικό δίκτυο. Βέβαια υπάρχει η δυνατότητα ο client να είναι εκτός τοπικού δικτύου στέλνοντας το πακέτο μέσω internet ,αλλά απαιτεί ρυθμίσεις στο router .Ρυθμίσεις οι οποίες πιθανόν να μην υπάρχουν διότι δεν υποστηρίζονται από το router που διαθέτετε. Πιθανόν να αναλυθεί σε μελλοντικό άρθρο.
Στις παρακάτω οδηγίες έχουμε υπόψιν μας ότι οι ονομασίες διαφέρουν από υπολογιστή σε υπολογιστή.

Ρυθμίσεις για τον host.
Ανοίγουμε τον υπολογιστή host. Μπαίνουμε στο BIOS. Πάμε στη κατηγορία Onboard Devices, Power Management, η ACPI. Εντοπίζουμε την επιλογή όπου συνηθισμένες ονομασίες είναι ,WOL η POL η κάτι παρόμοιο και την ενεργοποιούμε .(από disable σε enable). Αποθηκεύουμε και πατάμε έξοδος. Bootαρουμε στο λειτουργικό μας σύστημα.
Στη περίπτωση που έχουμε Windows κάνουμε τα εξής:
Θέλουμε να σημειώσουμε την mac address της ενσύρματης κάρτας δικτύου. Οπότε πηγαίνουμε στο command prompt(cmd) και πληκτρολογούμε την εντολή:


?
1
ipconfig /all


Στα αποτελέσματα εντοπίζουμε την ενσύρματη κάρτα δικτύου μας και σημειώνουμε το δεκαεξαδικό νούμερο της mac address(Physical Address):

Ενεργοποίηση του υπολογιστή μέσω δικτύου(Wake On Lan)

Κατόπιν δεξί κλικ “ο υπολογιστής μου” .Ανοίγουμε την διαχείριση συσκευών .Επιλέγουμε την ενσύρματη κάρτα δικτύου μας, δεξί κλικ ιδιότητες Κάτω από τη καρτέλα “Για προχωρημένους” εντοπίζουμε τις επιλογές που έχουν να κάνουν με Wake On Lan και τις ενεργοποιούμε:
Ενεργοποίηση του υπολογιστή μέσω δικτύου(Wake On Lan)Ενεργοποίηση του υπολογιστή μέσω δικτύου(Wake On Lan)
Έπειτα μεταβαίνουμε στη καρτέλα Power managment και βεβαιώνουμε ότι όλα είναι τσεκαρισμένα .Τέλος κλείνουμε τον υπολογιστή.
(Στο δικό μου pc παρατήρησα ότι πλέον όταν το απενεργοποιώ το λαμπάκι της κάρτας δικτύου παραμένει ανοιχτό)
Στην περίπτωση που έχουμε Linux κάνουμε τα εξής:
Ανοίγουμε κονσόλα με σκοπό να καταγράψουμε την mac address(HWaddr) :


?
1
ifconfig eth0
Ενεργοποίηση του υπολογιστή μέσω δικτύου(Wake On Lan)
αφού καταγράψαμε τον αριθμό στη συνέχεια εγκαθιστούμε το εργαλείο ethtool:
?
1
sudo apt-get install ethtool

Όταν τελειώσει η εγκατάσταση χρησιμοποιούμε το εργαλείο ethtool για την ενσύρματη κάρτα δικτύου μας. Δηλαδή:


?
1
sudo ethtool eth0

Στο τέλος των αποτελεσμάτων θα δούμε κάτι τέτοιο:


Ενεργοποίηση του υπολογιστή μέσω δικτύου(Wake On Lan)
Βλέπουμε το Supportswake-on: pg


Όπου :

  • p : Wake on phy activity
  • g : Wake on MagicPacket(tm)

Ολοκληρώνοντας ενεργοποιούμε το Wake on MagicPacket με την εντολή:
?
1
ethtool -s eth0 wol g

και τελειώσαμε!

Ρυθμίσεις για τον client
Από την πλευρά του client pc μένει να εγκαταστήσουμε ένα απο τα πολλά δωρεάν προγράμματα για Wake On Lan . Ενδεικτικά αναφέρετε:
  • Για Windows η εφαρμογή Fusion WOL :. Αφού τρέξουμε το πρόγραμμα το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πληκτρολογήσουμε την mac address του host pc και να πατήσουμε το κουμπί turn on.
Ενεργοποίηση του υπολογιστή μέσω δικτύου(Wake On Lan)
  • Για Linux απο Ubuntu Software Center το GwakeOnLan. Aφού τρέξουμε το προγραμμα παταμε το “+” για να αποθηκεύσουμε τον υπολογιστή που θα εκκινούμε απομακρυσμένα κάθε φορά.
Ενεργοποίηση του υπολογιστή μέσω δικτύου(Wake On Lan)

Bάζουμε το όνομα που επιθυμούμε στο πεδιο Machine name και την mac address του host pc.
Ενεργοποίηση του υπολογιστή μέσω δικτύου(Wake On Lan)

Πατάμε ΟΚ για να αποθηκεύσουμε. Τέλος τσεκάρουμε τον υπολογιστή που δημιουργήσαμε και Turn On για να εκκινήσουμε τον απομακρυσμένο υπολογιστή.
Ενεργοποίηση του υπολογιστή μέσω δικτύου(Wake On Lan)
  • Για κινητό android υπάρχει μια πολύ έξυπνη εφαρμογή ,το PcAutoWaker. Ενώ έχει την λειτουργία που έχουν όλες οι εφαρμογές για Wake On Lan ,δουλεύει και ως εξής: Με το που το android κινητό σας βρεθεί στην εμβέλεια του ασύρματου δικτύου σας η εφαρμογή στέλνει το magic packet στον υπολογιστή σας και τον ενεργοποιεί. Έτσι πλέον θα έχετε λύσει ενα απο τα μεγαλύτερα προβλήματα στη ζωή σας ,διότι πλέον με το που μπαίνετε σπίτι ,αντί να τρέχετε στο δωμάτιο σας να ανοίξετε το pc σας και μετα να πηγαινετε τουαλετα ωστε να γλιτωσετε το χρονο που θα κανει να φορτωσει η επιφανεια εργασια σας ,τώρα θα πηγαίνετε κατευθείαν τουαλέτα και ο υπολογιστής σας θα είναι έτοιμος για χρήση !! :) :) :)
Πηγη : zagktech.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

©Copyright 2011 CorfuSat | TNB